A színek (pinterest)

A színek jelentései

A színek hatással vannak az általános elégedettség érzésre, hatnak a lelkiállapotra. Minden színárnyalatnak van saját karaktere, mely sugároz bizonyos energiákat és erőket. Olykor nem véletlen, hogy bizonyos színű ruhát veszünk fel, vagy éppen nincs kedvünk viselni valamilyen színű ruhadarabot, mert a színek tükrözik az aktuális lelkiállapotunkat.

A gyertyák színének is van lényeges jelentősége, mert azok is bizonyos minőségű energiával rendelkeznek.

Fehér

Fehér (Kép: Pinterest)

Pozitív:

Tisztaság, ártatlanság, szüzesség, békesség, alázat, lelkiség, lelki mélység, őszinteség, igazság, makulátlanság, egyszerűség, védelem, gyógyítás.

Ezt a színt nyitott, őszinte emberek kedvelik. Gyakran gyerekesek, naív a felfogásuk. Kifejezi az erős energiát és azt, hogy saját magunkkal egységben vagyunk. Jelenti még a képességet megszabadulni a félelemtől.

Negatív:

Gyengeség, sebezhetőség, gyávaság, életerő csökkenés, energia elvesztése.

Piros

Piros (Kép: Pinterest)

Pozitív:

Erő, szexualitás, bátorság, határozottság, szerelem, szenvedély, egészség, vitalitás, vágy, inspiráció, dinamika, motiváció, impulzivitás, bizalom, remény, fejlődés. Kifejezi a nagyon erős akaratot. Kölcsönös bizalom és szereteten alapuló kapcsolat vágyát fejezi ki.

Negatív:

Gyűlölet, vágyak, amelyeken nem tudunk uralkodni, feltűnési vágy, önzés, az „én” tudat hangsúlyozása, veszély, támadás, háború, vér, erőszak, bosszúállás, agresszivitás.

Piros az életöröm színe, sok energiát ad, mely lehet alkotó, de romboló hatású is. Minden területen aktivizál.

Fekete

Fekete (Kép: Pinterest)

Pozitív:

Elismertség, méltóság, szívósság, ünnyepélyesség, feltétel nélküli elfogadási képességet is jelenti. A fekete szín kedvelői titokzatosak, érzékenyek. Jól kijönnek a környezetükkel, született diplomaták.

Csendes, magabiztos emberek, sokszor a háttérből irányítanak. Aki ezt a színt kedveli, tudatában van fontosságának, egyéni varázsának.

Negatív:

Depresszió, kétségbeesés, szomorúság, aggodalom, pesszimizmus, félelem, bátorság hiánya. Eltűnést, lemondást, passzivitást, vágytalanságot is tükröz a fekete szín.

Szürke és ezüst

Szürke és ezüst (Kép: Pinterest)

Pozitív:

Tökéletes semlegesség, diszkréció, kiegyensúlyozottság, választékosság, olykor különcség vagy magas intelligencia, finomabb lelki alkat, hivatalos szín, alkalmazkodási képesség színe.

Nem akar feltűnést kelteni, de magáról azt gondolja, hogy más mint a többi ember. Titokban vágyik az elismerésre, tapasztaltnak érzi magát.

Negatív:

Egyedüllét, elhatárolódás, szabadság, titkolózás vágy, elfojtás, korlátozás, félelem, ködösség, sikertelenség, vereség.. Önként vállalt magányosság.

A szürkét semlegesnek, áthidaló színnek tartják. Összeköti és egyesíti a fekete és a fehér szín kontrasztját. A sötétszürke elég ijesztően hat, de a világos szürke – ezüst nyugtató hatású és reménykeltő.

Barna

Barna (Kép: Pinterest)

Átlagembert takar. Fontos a kényelem, család, otthon, egészségügyi állapot, anyagi lét, létbiztonság, test, nyugalom, igazságosság. Szükségletei, családi harmónia foglalkoztatják.

Lila

Lila (Kép: Pinterest)

Pozitív:

Ihlet, misztika, a határok felismerése, meditáció

Negatív:

Melankólia, depresszió, ködös tudat, realitás elvesztése.

A lila szín az érettség színe, összekapcsolja az ellentéteket. A lélek és az anyag egyesítését harmonizálja. Kiváló a meditáció elmélyítésére, a határok megismerésére. Elősegíti megtalálni az utat a lelki vezetőnkhöz. A felismerések energiáját tartalmazza. Elősegít abban, hogy saját tökéletlenségünket felismerjük és fogadjuk szeretettel.

Misztikus szín, kozmikus erő, intuíció, empátia. Elmélyültség, elvarázsoltság, misztikus élményekre, vagy a szerelemre irányuló vágy. Eredeti, önálló, független véleményel rendelkező emberek kedvelik. Művészi hajlamokra is utal. Önmagával- és környezetével szemben magasak az igényei. Fondorlatosság, ravaszság és csavaros ész is jellemző e szín kedvelőire. Lila szín megszállotjai gyakran az „igazi” nők.

Rózsaszín

Rózsaszín (Kép: Pinterest)

Erotikus típusúak színe. Vágyaik, ösztöneik szalonképes formáját hirdetik. Elárulja a szentimentalitást, romantikus érzelmeket és a finomságot.

Bíbor

Bíbor (Kép: Pinterest)

Pozitív:

A határok felismerése, lelkierő, univerzális tudat, hit az Istenben, társadalmi elismerés.

Negatív:

Egoizmus, hatalomvágy, a hatalommal való visszaélés.

Királyi szín. Összefüggésben van az idealizmussal, méltósággal és a bölcsességgel. Mivel nem is meleg, nem is hideg, neutrális színnek is tartják. Egyesíti az ellentéteket, elvezeti az embert a misztika határaihoz, lelkierőt ad.

Kék

Kék (Kép: Pinterest)

Pozitív:

Szellemiség, inspiráció, igazság, bizalom, békesség, nyugalom, remény, alázat, őszinteség, igazságosság, tisztaság, csendesség, feloldódás, megfontoltság, végtelenség színe.

Főleg betegség, vagy kifáradás esetén megnő rá az igény. Pihenésre irányuló vágyat mutat. Normális mértékü öntudat, egészséges életszemlélet..

Negatív:

Hűvösség, kimértség, depresszió, melankólia, szomorúság, gondok, valaminek a kihűlése, ami azélőtt meleg (piros) volt. Jelképezi még az óvatosságot, tétlenséget, közömbösséget visszafogottságot.

A kék szín erősíti az energia egyensúlyát, a kommunikációt és a megértést. Ellazultságot, békességet és harmóniát sugároz.

Sárga

Sárga (Kép: Pinterest)

Pozitív:

Értelem, intelligencia, gondolkodás, gyors felfogás, tanulmányok, tanulás, kreativitás, éberség, szabadság szeretete, jóslás, távolbalátás, nyitottság, öröm, optimizmus, jó alkalmazkodó készség. Remények a boldogságra, felszabadultság érzésre, intellektuális élményekre.

Negatív:

Kedvetlenség, szétforgácsolódás, hamis remények, gyűlölködés, levertség, szomorúság, felületesség. Az irigység színe is. A sárga szín hat legjobban a rosszkedvűség ellen, elősegíti a kreativitást és a gondolkodást, ösztönző hatású, megnő az életkedv. Bármelyik életterületen könnyíti a kapcsolatteremtést.

Narancssárga

Narancssárga (Kép: Pinterest)

Pozitív:

Jó kedv, öröm, élet, szerencse, energia, melegség, erő, büszkeség, ösztönösség, vonzerő, tekintély, az emberek iránti érdeklődés.

Negatív:

Gyengeség, gyávaság, féltékenység, bizalmatlanság, betegség, félelem, gyűlölet.

A narancsszín az önbizalom színe, jelképezi az élethez való kedvet. Óriási felismerési energiát is tartalmaz. Provokatív színnek is tartják – lehetővé teszi és elősegíti az eddig nem ismert tapasztalatokat.

Zöld

Zöld (Kép: Pinterest)

Pozitív:

Átadás, gyógyulás, megújulás, örök fiatalság, növekedés, bőség, termékenység, gazdagság, szerencse, élet, természet, felüdülés, betegség utáni felépülés, melegség, életerő, kreativitás, segítő szándék, nyugtató hatású.

Negatív:

Irigység, betegség, zsugoriság, gyávaság, harag, gyűlölet, olykor naivitás.

A zöld szín a szívélyesség és a szerelem színe is. Felszabadítja a kreatív energiát.

A tartalom felhasználása előzetes, írásos engedélyhez kötött.